Hoe korteomloophout oogsten?

Maïshakselaar met speciale oogstkop

Korteomloophout kan op diverse manieren worden geoogst. Momenteel is er echter slechts één type oogstmachine beschikbaar in Vlaanderen. Deze machine is samengesteld uit een maïshakselaar waarop een speciale oogstkop is gemonteerd, gekoppeld aan een tractor en oplegger waarop de houtsnippers worden geblazen (een vergelijkbare werkwijze als bij de maïsoogst). De oogstkop omvat twee snel roterende cirkelvormige messen om de takken af te snijden, twee langzaam roterende verticale invoerkegels en twee langzaam roterende horizontale invoerrollen. Er zijn geen extra aanpassingen nodig aan de maïshakselaar zelf.

Tijdens de oogst wordt telkens één dubbele rij geoogst. De stammetjes worden afgesneden en ter plaatse verhakseld. Naast de hakselaar rijdt een tractor met oplegger waarop de houtsnippers geblazen worden. Met deze methode kan men een zeer propere, uniforme houtsnipper produceren, wat door de verwerker zeer geapprecieerd wordt. Op deze manier kan op grote aaneengesloten percelen tot 2 hectare per uur geoogst worden. De maximale stamdiameter is 15 cm en de bekomen snippers hebben afmetingen tussen 10 en 45 mm.

Nadeel van deze machine is het grote gewicht. In Noord-Europese landen zoals in Zweden geeft dit geen problemen omdat ze op de vorst kunnen rijden en zo geen structuurschade veroorzaken. In Vlaanderen daarentegen zijn de winters meestal nat en het aantal vorstdagen beperkt waardoor het inzetten van dergelijke machines moeilijker is.

Whole-stem harvester

Bij deze oogstmethode, waarbij een machine wordt getrokken door een tractor, worden de stammen afgezaagd en in hun geheel naar een laadbak getransporteerd. Zodra de laadbak vol is, worden de stammen op de kopakker gelost, waar ze later in het jaar kunnen worden verhakseld. Een eerste voordeel van deze machine is dat door het lagere gewicht ervan minder schade aan de bodemstructuur wordt toegebracht, waardoor ze geschikter is voor natte bodems. Deze machines zijn compacter en wendbaarder, wat resulteert in minder ruimteverlies door kopakkers.

 

Het is geen probleem als er bladbiomassa wordt meegeoogst. Omdat de stammen in hun geheel worden gedroogd, kunnen de bladeren er tijdens het drogen vanaf vallen, wat problemen kan voorkomen bij het drogen en verbranden van versnipperd hout. Dit maakt het mogelijk om gedurende een langere periode van het jaar te oogsten. Het is echter belangrijk op te merken dat deze machine momenteel nog niet beschikbaar is in België.

Tractor met oogstmodule

Bij deze module wordt een hakselaar gemonteerd op de achterkant van een tractor. De dubbele rijen worden door de hakselaar afgezaagd, versnipperd en in de oplegger die ernaast loopt geblazen. Bij deze beweging rijdt de tractor achterwaarts. Ook deze machines zijn kleiner en wendbaarder waardoor er minder plaatsverlies is door kopakkers.
 
Deze twee laatst beschreven oogstmachines zijn beiden een pak lichter dan de maïshakselaar en daarom waarschijnlijk ook meer geschikt voor Vlaamse context, maar momenteel zijn deze enkel in het buitenland beschikbaar.

Lees meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.