Biggenlampen

De verwarming van de biggennesten in de kraamstal gebeurt in de praktijk vaak door een combinatie van vloerverwarming en biggenlampen. De biggen krijgen de eerste week biggenlampen of IR-lampen in het kraamhok om te voorkomen dat de biggen te veel en te snel afkoelen. Daarbij komt dat de biggenlampen de biggen aantrekken naar het biggennest en er bijgevolg minder biggen worden doodgelegen. De lampen verbruiken steeds het volledige vermogen, wat minder nodig is naarmate de dieren ouder worden.

 

De meest simpele en goedkope manier om het energieverbruik van de biggenlampen te verminderen is door toepassing van een halveringsschakelaar. Met een halveringsschakelaar kan het vermogen en daarmee het energiegebruik van de biggenlamp enkele dagen na de biggenworp gehalveerd worden. Een halveringsschakelaar heeft een kostprijs van amper 2 à 3 euro.

 

Een tweede mogelijkheid is het installeren van een dimmer. Er zijn automatische dimmers verkrijgbaar die geschikt zijn voor gebruik in de kraamhokken. Op de dimmer kan een curve ingesteld worden voor de lichtintensiteit. Direct na de biggenworp is de lichtintensiteit maximaal en wordt in een aantal dagen afgebouwd, afhankelijk van de warmtevraag van de biggen. De kostprijs van een dimmer bedraagt ongeveer 90 euro. Men kan de kostprijs drukken door 1 dimmer te gebruiken om 2 biggenlampen te bedienen. 

 

Er bestaan nu ook biggenlampen met een vermogen van 100W ipv 150W. Deze lampen zijn uitgerust met een betere reflector, waardoor er tot 30% meer warmte kan afgeleverd worden per verbruikte eenheid energie. In zijn geheel zullen de lampen van 100W ongeveer 10% minder warmte leveren dan de lampen van 150W, maar zullen wel 30% minder energie verbruiken.

 

Je kan ook nestkappen plaatsen over de biggennesten. Zo verbruik je zowel minder elektriciteit (minder lampen nodig), als minder mazout doordat er minder warmte van de vloerverwarming verloren gaat.

Lees meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Enerpedia.