Bespaar energie met snel sluitende deuren
Bij het opmaken van een energiebalans in het kader van de verplichte energierapportering moet je een lijst met no-regretmaatregelen aftoetsen aan jouw bedrijf. Deze maatregelen, opgesteld per sector, hebben doorgaans een terugverdientermijn van minder dan drie jaar. Op de sectorspecifieke lijst voor de tuinbouw staat onder andere het vermijden van ongewenste ventilatie door bijvoorbeeld het toepassen van automatisch (en snel) sluitende deuren en poorten.
De voordelen van snel sluitende deuren
-
Eenvoudig in gebruik
Snel sluitende deuren kunnen snel worden geopend en gesloten met minimale inspanning van de gebruiker, bijvoorbeeld door een knop in te drukken of aan een draad te trekken. Dat is bijzonder handig voor personeel dat vaak door de deuren moet, zoals bij het verplaatsen van gewassen of materialen.
-
Integratie in geautomatiseerde processen
In geavanceerde serres kunnen deze deuren eenvoudig worden geïntegreerd in het automatische oogsttransportsystemen. Dit zorgt voor een naadloze doorgang en minimaliseert de tijd waarin deuren open staan, wat belangrijk is voor klimaatbeheersing.
-
Snelle toegang
Personen kunnen zich sneller en gemakkelijker verplaatsen van de corridor naar het middenpad van de serre. Dit verhoogt de efficiëntie en het gemak voor werknemers, wat bijdraagt aan een soepelere bedrijfsvoering.
-
Klimaatbeheersing in de zomer
Tijdens de warme maanden helpt het beperken van luchtuitwisseling bij het voorkomen van de instroom van droge warme lucht uit aangrenzende ruimtes zoals loodsen of corridors. Dit voorkomt schommelingen in het klimaat aan de ingang van de serre, wat niet onbelangrijk is voor de gezondheid van de gewassen en het verminderen van infectiedruk van bepaalde schimmels en insecten.
-
Energiebesparing in de winter
In de koude maanden speelt de beperking van luchtuitwisseling een nog belangrijkere rol. Naast het stabiliseren van het klimaat, leidt het verkorten van de tijd dat de deuren openstaan, bijvoorbeeld door 10 à 20 seconden sneller te sluiten dan traditionele schuifdeuren, tot beduidende energiebesparingen. Dit is cruciaal, aangezien energie een belangrijke kostenpost is in de glastuinbouw.
Naar een berekening van de energiebesparing
Het kwantificeren van de energieverliezen bij het openen van deuren en poorten van een serre is niet evident. In de literatuur vinden we tochtverliezen bij frigo’s of kantoorgebouwen, maar over verliezen bij een serre hebben we niets gevonden. Dan maar zelf aannames doen om tot een mogelijke besparing te komen.
We berekenen het energieverlies aan de hand van volgende stappen:
- Bereken de luchtuitwisseling door de poort: dit wordt meestal gedaan met behulp van de ventilatiecoëfficiënt en de hoogte en breedte van de poort. Voor deze berekening gaan we uit van natuurlijke ventilatie door temperatuurverschillen.
- Bereken het massadebiet van de luchtuitwisseling: dit hangt af van de dichtheid van de lucht binnen en buiten en de luchtstroom door de poort.
- Bereken het energieverlies: dit kan worden gedaan door het warmteverlies te berekenen als gevolg van de luchtuiwisseling.
Wat opvalt in de berekening is dat we door een deur van 5 op 6 meter al snel aan een luchtuitwisseling zitten van meer dan 30 m³/s of ± 35 kg/s. Het verschil in temperatuur maar ook zeker het verschil in luchtvochtigheid geeft een relatief groot enthalpieverschil (energie-inhoud) van ± 20 kJ/kg, wat dus resulteert in een verlies van 35*20 of 700 kJ/s of kW.
Na het uitvoeren van een eenvoudige berekening kwamen we erachter dat een glastuinbouwer tijdens de wintermaanden, over 180 dagen en met gemiddeld vijftien openingen per dag, dankzij het verschil van ongeveer 20 seconden per opening ten opzichte van een ander type deur, maar liefst 10.500 kWh kan besparen.
Herman Mariën, expert glastuinbouw