‘Dag van de innovatie in de sierteelt’ demonstreert hernieuwbare energietechnieken
In de afgelopen jaren is energie een zeer actueel thema geworden voor sierteeltbedrijven. Enerzijds door de stijgende energieprijzen, anderzijds door de interessante opties die zijn ontwikkeld voor het produceren van hernieuwbare energie. Daarom organiseerde AVBS, de sierteelt- en groenfederatie binnen Boerenbond, een 'Dag van Innovatie in de Sierteelt'. Tijdens deze studiedag werden twee sierteeltbedrijven in Wetteren bezocht, die recent hebben geïnvesteerd in innovatieve energieoplossingen: een kleine windmolen en drijvende zonnepanelen.
Windenergie opgewekt door kleine windmolens
Het eerste sierteeltbedrijf investeerde in een kleine windmolen. Het bedrijf beschikte al over een zonnepaneleninstallatie die jaarlijks 20.000 kWh produceert. Daarvan kon slechts de helft direct voor eigen verbruik benut worden, terwijl de rest teruggeleverd werd aan het net. Door de komst van de digitale meter is dit echter minder voordelig geworden. Mede om die reden ging het sierteeltbedrijf op zoek naar een aanvullende energiebron om de resterende energievraag te dekken. Een kleine windmolen bleek één van de meest interessante opties te zijn.
Hoewel vaak gedacht wordt dat windmolens alleen interessant zijn in kustgebieden, kwamen de afgelopen jaren windmolens op de markt met grotere wieken, waardoor ze ook verder van de kust rendabel kunnen worden ingezet. De eerste stap, ongeacht de locatie, is altijd een grondige studie van de omgeving en de potentiële opbrengst van de windmolen. In dit geval werd de molen, met een masthoogte van 15 meter en wieken van elk 6,20 meter, geplaatst op een locatie in Wetteren waar een jaarlijkse opbrengst van 25.000 kWh werd voorspeld. Na zes maanden is het echter nog steeds moeilijk in te schatten of de sierteler de beloofde opbrengst zal behalen.
Voor de vergunningsaanvraag is gespecialiseerde hulp nodig, omdat veel steden en gemeenten niet op de hoogte zijn van het beleidskader. In dit geval, nam de leverancier EAZ de vergunningsaanvraag voor zijn rekening. De totale kosten voor de windmolen, inclusief vergunningsaanvraag, installatie en volledige aansluiting, bedroegen 88.000 euro voor de sierteler. Hij kan hiervoor 24.000 euro aan investeringssteun aanvragen bij het VLIF.
De voordelen van drijvende zonne-energie
Het tweede sierteeltbedrijf dat werd bezocht, staat op het punt te investeren in 3000 drijvende zonnepanelen. Deze sierteler heeft een grote energievraag voor het aansturen van alle pompen, snoeirobots en machines. Door de aanwezigheid van grote waterbassins op het bedrijf werd gekozen voor drijvende zonnepanelen als oplossing. Tijdens het bezoek gaf de installateur een demonstratie met acht panelen.
Drijvende zonnepanelen leveren niet alleen zonne-energie, maar de afdekking van het water biedt ook extra voordelen voor de waterkwaliteit in het bassin. Dit leidt tot een vermindering van algengroei en tot 60% minder verdamping, evenals tot minder temperatuurschommelingen onder de panelen. Bovendien zorgt het water voor een verkoelend effect op de zonnepanelen, wat resulteert in een hoger rendement. Dit leidt tot een interessante wisselwerking op verschillende vlakken.
Omdat de energievraag en -productie op het bedrijf niet het hele jaar door gelijk zijn, is er een samenwerking opgezet met een Gents bedrijf in studentenhuisvesting om stroom uit te wisselen. In studentenkoten is de energievraag voornamelijk hoog in de winter, terwijl de piek op het sierteeltbedrijf in de zomer ligt.