Een terugblik op een succesvolle studiedag over hernieuwbare energie
Dinsdag 23 januari verzamelden 40 landbouwers zich in Inagro voor een studie- en inspiratiemiddag over hernieuwbare energie. Het doel was na te denken over de toekomst van de energiemarkt en de rol van hernieuwbare energie in de landbouwsector. De resultaten van het PDPO-project hernieuwbare energie werden gepresenteerd, waarbij de analyses van het energieverbruik van landbouwbedrijven uitvoerig aan bod kwamen. De focus lag op het gebruik van deze gegevens als instrumenten voor optimalisatie van productie en verbruik, met concrete besparingsmogelijkheden die de duurzaamheid van de sector kunnen versterken.
Metingen leveren een schat aan informatie
Voor het project werden verbruiksmeters geplaatst bij vijf voorbeeldbedrijven. Voorafgaande identificatie van de belangrijkste verbruikers en het aanbrengen van stroomspoelen op deze verbruikers leverden waardevolle gegevens op. Dankzij deze data konden onverwachte energieverliezen worden geïdentificeerd, zoals persluchtlekken en suboptimale werking van voorkoelers. Maar de mogelijkheden reiken verder: met de juiste tools kan je verbruikers in de tijd verschuiven. Zo is het als melkveehouder interessant om de boiler van de melktank uit de dure ochtendpiek te halen. Eén van de deelnemende landbouwers toonde zijn verbruiksgrafieken en lichtte toe hoe de metingen een overvloed aan waardevolle informatie onthulden.
Het rendement van zonnepanelen
Deelnemers kregen inzicht in hoe hernieuwbare energiebronnen een impact kunnen hebben op landbouwbedrijven, inclusief een blik op de toekomst. Zonnepanelen kunnen een duurzame oplossing bieden voor landbouwbedrijven, aangezien ze zonlicht direct omzetten in elektriciteit. Om een optimale dimensionering te bekomen wordt het verbruiksprofiel van de landbouwer vergeleken met het opwekkingsprofiel van de zonnepanelen. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen productie en consumptie.
In een beknopte kennisclip worden de basisprincipes van zonnepanelen toegelicht.
Batterijen als antwoord op variabiliteit
Onder de vele voordelen van hernieuwbare energie schuilt ook een uitdaging: de variabiliteit ervan, die als voornaamste beperking naar voren komt. In Vlaanderen worden we geconfronteerd met onvoorspelbare factoren, zoals bewolking of windstille periodes op winderige dagen, die de energieproductie beïnvloeden. Deze variabiliteit heeft een directe impact op de productie, waardoor het moeilijk is om ons verbruik zo te sturen dat we elke daling in energieproductie kunnen opvangen. Een batterij biedt een antwoord op variabiliteit. Tijdens periodes van overproductie laadt de batterij op, en tijdens onderproductie levert deze de benodigde elektriciteit. Op deze manier wordt de aankoop van energie via het elektriciteitsnet zo veel mogelijk beperkt.
In een beknopte kennisclip worden de basisprincipes van batterijen toegelicht.
Het onderzoek bracht niet alleen de praktische voordelen van hernieuwbare energie aan het licht, maar benadrukte tevens het belang van slim energiegebruik voor kostenefficiëntie. De studiedag sloot af met een blik op het financiële plaatje van hernieuwbare energie, waaronder de kostprijs en het besparingspotentieel.