Eerste positieve resultaten voor energiebesparing bij paprikateelt
In een tijd waarin energiebesparing steeds belangrijker wordt, biedt het ENERGLIK-project nieuwe perspectieven voor de glastuinbouw. ENERGLIK richt zich op het ontwikkelen en testen van nieuwe technieken voor energie-efficiëntie in de glastuinbouw. Bij Proefcentrum Hoogstraten worden teeltproeven met paprika uitgevoerd, waarbij innovatieve schermsystemen, actieve ontvochtiging en geoptimaliseerde klimaat- en schermsturing centraal staan. De eerste resultaten van een lopende proef bij Proefcentrum Hoogstraten tonen aan dat significante energiebesparingen mogelijk zijn, terwijl productie en kwaliteit behouden blijven.
Teeltproef paprika met energiebalancerend systeem
Op 30 november 2023 zijn paprika's van het ras Frazier (Enza Zaden) geplant in een proefafdeling, uitgerust met een geavanceerd energiebalancerend systeem. Dit systeem bestaat uit een polyvinylideenfluoride (PVDF) folie aan de onderzijde, en een dubbel aluminium nacht- en dagscherm bovenaan. De proefafdeling maakt daarnaast gebruik van een actief ontvochtigingssysteem met een kruisstroomwarmtewisselaar. De proefafdeling wordt vergeleken met een referentieafdeling zonder actieve ontvochtiging waar slechts twee schermen aanwezig zijn: Luxous 1147 FR Eco (onderaan) en Luxous 1547 D FR (bovenaan) van Svensson.
In de proefafdeling wordt een aangepaste klimaat- en schermsturing toegepast. Hoewel de etmaaltemperaturen gelijk worden gehouden, wordt in de proefafdeling een vlakkere temperatuursturing gehanteerd, met een beperktere koude voornacht. De relatieve vochtigheid (RV) in de proefafdeling is aanzienlijk hoger, gemiddeld 90% vergeleken met 80% in de referentieafdeling. Ook wordt er intensiever geschermd, met een verdubbeling van het aantal schermuren als resultaat.
Hogere productie en lagere energieconsumptie
De paprikaplanten in de proefafdeling vertonen geen verschillen in groei vergeleken met de referentieafdeling. De tussentijdse productiecijfers tot en met augustus tonen een productie van 21,6 kg/m² in de referentieafdeling, tegenover 23,2 kg/m² in de proefafdeling. De hogere productie kan te maken hebben met de hoeveelheid licht; over het volledige seizoen tot en met augustus zien we dat er 14% meer licht is in de proefafdeling ten opzichte van de referentieafdeling, wat te maken heeft met de grotere lichtdoorlatendheid van de schermen in de proefafdeling. In vergelijking met de referentieafdeling werd in de proefafdeling een energiebesparing van maar liefst 46% gerealiseerd. Het netto energieverbruik tot en met augustus bedroeg 80,7 kWh/m² in de proefafdeling, tegenover 148,33 kWh/m² in de referentieafdeling.
Uitdagingen bij energiezuinig telen
Hoewel de productie- en energieresultaten zeer positief zijn, brengt energiezuinig telen ook uitdagingen met zich mee. Enkele planten in de proefafdeling vertoonden symptomen van verwelkingsziekte door Fusarium oxysporum. Dit is vermoedelijk te wijten aan de hogere relatieve vochtigheden. Dit onderstreept het belang van nauwkeurige vochtbeheersing bij het toepassen van energiebesparende maatregelen, waarbij een zorgvuldige balans moet worden gevonden tussen intensief schermen, actieve ontvochtiging en het behoud van een optimaal groeiklimaat.