Hernieuwbare energie: de toekomst voor land- en tuinbouw
De land- en tuinbouwsector toont steeds meer interesse in hernieuwbare energie. Dat werd in oktober nogmaals bewezen op een demodag rond duurzame energieoplossingen. Het initiatief van de Boerenbond en Eco Technics kon op heel wat belangstelling rekenen.
Piekbelastingen
Meer dan 70 land- en tuinbouwers verzamelden in oktober bij Matthysen Agro, een bedrijf met zo'n 160.000 kippen en 900 kalveren. Het energieverbruik is er afhankelijk van de dieren: voor de kalveren is dit stabiel, terwijl dat bij de kippen beïnvloed wordt door zowel het groeistadium van de dieren als de weersomstandigheden. Dat zorgt voor hoge piekbelastingen door intensieve verwarming en/of ventilatiebehoeften.
Inspiratie
Om daarop in te spelen, zetten ze er sterk in op batterijen en zonnepanelen. Meer specifiek gaat het om een PV-installatie met een capaciteit van 368 kWp en een batterijopslag van 484 kWh. Deze combinatie stelt het bedrijf in staat om
- piekbelastingen beter op te vangen,
- het capaciteitstarief te drukken
- en overtollige elektriciteit terug te leveren aan het net.
Geen gepastere speler dus om inspiratie op te doen over deze materie. Dat gebeurde eerst in de vorm van een overzicht van energiemogelijkheden binnen de sector. Om de theoretische kennis meteen te koppelen aan de praktijk, werd daarna een simulatie van de energiestromen en opslagmogelijkheden voorzien, in combinatie met een rondleiding op het bedrijf.
Toegankelijk
Doorheen de dag werd duidelijk dat zelfvoorziening in energie steeds toegankelijker wordt voor land- en tuinbouwbedrijven. De aanwezigen kregen niet alleen waardevolle inzichten, maar leerden ook bij over de technische mogelijkheden van deze systemen. Één ding staat vast: het succes van de demodag onderstreept de groeiende interesse in duurzame energieoplossingen binnen de landbouw, een ontwikkeling die ongetwijfeld zijn stempel zal drukken op de toekomst van de sector.