Tips om energie te besparen op jouw varkensbedrijf
Afgelopen donderdagavond organiseerde Inagro een studieclub varkens voor de Young Farmers. Dit is een groepje jonge varkenshouders die op geregelde tijdstippen samen komt om sectorgerichte thema’s te bespreken en kennis uit te wisselen met elkaar. Deze keer kwam het actuele thema energie aan bod.
Pieter Vercruysse, onderzoeker energie en circulaire economie (Inagro) gaf een uiteenzetting over hoe er energie kan bespaard worden op het landbouwbedrijf en/of hoe er zelf energie kan opgewekt worden.
Wil je weten hoe je energie kan besparen op jouw bedrijf en wat de mogelijkheden zijn voor eigen energieproductie op een varkensbedrijf?
Besparen op energieverbruik
Er werden enkele tips gegeven om makkelijk energie te besparen op jouw varkensbedrijf.
We zetten de belangrijkste op een rijtje:
- Reinig de lampen in de varkensstal op regelmatige basis om een optimaal lichtrendement te behouden. Doe dit minimaal om de 2 jaar. Vergeet de armaturen en de muren rondom niet.
- Gebruik een frequentieregelaar in plaats van een smoorklep om de ventilatie te sturen. Dit kan je tot 25% energiebesparing opleveren!
- Beperk de stromingsweerstand in de luchtkanalen door ze regelmatig te reinigen. Let erop dat de luchtinlaten proper en stofvrij zijn.
- Stel de klimaatcomputer iedere nieuwe ronde opnieuw in op het juiste aantal dieren. Per niet-aanwezige big kost dit € 1 en per niet-aanwezig vleesvarken (110 kg) kost dit € 6.
- Controleer regelmatig de klimaatcomputer en kijk of de temperatuurvoeler correct werkt. Als de staltemperatuur lager blijkt dan wat je afleest op de klimaatcomputer, ventileer je teveel en verbruik je onnodig energie.
- Werk met dimlichten bij de biggenlampen om het lampenverbruik te optimaliseren. Je kan ook nestkappen plaatsen over de biggennesten. Zo verbruik je zowel minder elektriciteit (minder lampen nodig), als minder mazout doordat er minder warmte van de vloerverwarming verloren gaat.
- biggenlampen varkenshouderij
Zorgen voor eigen energieproductie
We bespraken enkele mogelijkheden om als landbouwbedrijf zelf energie op te wekken. Hiervoor komen de volgende in aanmerking: warmtewisselaar, warmtepomp, zonnepanelen, kleine en middelgrote windturbines en pocketvergisting. Om op grote schaal te gaan besparen op energie werd gesproken over een middenspanningscabine.
Aandachtspunten
- Zorg voor een oost-west-oriëntatie bij het aanleggen van zonnepanelen. Zo kan je tijdens het grootste deel van de dag het zonlicht opvangen.
- Bij het plaatsen van een windturbine is de plaatsing nog belangrijker dan bij zonnepanelen voor een optimaal rendement.
- Een kleine windturbine rendeert niet altijd voldoende, maar is een mooie aanvulling op bv. zonnepanelen.
- Pocketvergisting levert positieve resultaten op, maar vraagt een wekelijkse tot zelfs dagelijkse opvolging. Ideaal hierbij is het verwerken van een afvalstroom in combinatie met verse varkensmest.
- Verder gaf Pieter nog tips mee om je energiecontracten te onderhandelen. Vanaf een verbruik van 70.000 kWh/jaar kan je het plaatsen van een middenspanningscabine overwegen. In de toekomst gaan we ook meer gaan naar energieopslag en sturing hiervan. Zo heb je steeds een back-up en kan je de pieken in je verbruik gaan afvlakken.
Advies op maat
Heb je zelf plannen om dergelijke investeringen te doen of wil je graag meer info over hoe rendabel dit zou zijn op jouw bedrijf?
Neem contact op via: pieter.vercruysse@inagro.be