Veelzijdige pocketvergister in een nieuw jasje
Op landbouwbedrijven vormt het energieverbruik vaak een aanzienlijke kostenpost. Maar wat als je kostenefficiëntie hand in hand kan laten gaan met het produceren van duurzame energie? Bij Inagro voegden ze de daad bij het woord. Hun biogasinstallatie is omgebouwd tot een 'plug & play'-vergister, waarmee ze organische reststromen zoals mest kunnen omzetten in groene energie en warmte. Dit zorgt niet alleen voor kostenefficiëntie, maar vermindert ook de uitstoot van broeikasgassen tot 50%. Dankzij dit systeem kan Inagro praktijkgericht innovatief onderzoek naar vergisting uitvoeren en demonstreren.
Wat voorafging
De opstart van de biogasinstallatie dateert ondertussen al van 2007. Met het doel om de sector te kunnen informeren omtrent pocketvergisting en de techniek ook te kunnen demonstreren, werd een installatie geplaatst met een elektrisch vermogen van 31 kW, waarin verschillende soorten biomassastromen konden vergist worden in de reactor van 200 m³.
Gedurende veertien jaar produceerde deze pocketvergister door middel van een warmte-krachtkoppeling (WKK) energie in de vorm van elektriciteit en warmte. Jaarlijks werd er gemiddeld 62.500 m³ biogas geproduceerd.
Met een 6000-tal draaiuren per jaar leverde dat
- 125 MWh bruto elektriciteit
- 185 MWh warmte.
Van deze elektriciteit werd 10-12% gebruikt voor de pumping en piping, het roerwerk en de reactor zelf. Netto was er jaarlijks nog ongeveer 115 MWh elektriciteit beschikbaar die zo goed als volledig werd gebruikt op het biologisch proefbedrijf en de afdelingen aquacultuur en insecten. Onbenutte elektriciteit bood Inagro sinds begin 2021 ook aan via Bolt, waarmee 25 huishoudens van groene stroom konden worden voorzien. Daarnaast werd nagenoeg alle beschikbare warmte aangewend voor het verwarmen van serres en de aquacultuur- en insectenafdeling. De vergiste biomassa, het digestaat, diende als meststof op eigen percelen of moest nog worden verwerkt tot mest.
Defecten aan de installatie
Halverwege 2021 moest Inagro de WKK-installatie na ongeveer 84.000 draaiuren stilleggen vanwege een reeks technische storingen. Omdat er sinds de ingebruikname van de pocketvergister aanzienlijke vooruitgang is geboekt in kleinschalige vergisting en er veel advies- en onderzoeksvragen zijn ontstaan in die periode, werd ervoor gekozen de vergister grondig te renoveren met een meer langetermijnvisie.
De werken werden gegund aan Green Service, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de bouw van kleinschalige biogasinstallaties en waterbehandeling. In 2023 werden ze beloond met de Ivan Tolpe-prijs voor hun innovatieve aanpak in het verwerken van de dunne fractie van mest of digestaat.
De renovatie stap voor stap
-
STAP 1: Demontage en ruimen bezinksel
Na het stilleggen van de vergister werd eerst alles afgekoppeld en de reactor grondig gereinigd. Door jarenlange opbouw van bezinksel was het effectieve volume van de 200 m³ reactor kleiner geworden.
-
STAP 2: Vernieuwing warmwatercircuit en bekleding reactor
Het warmwatercircuit werd vernieuwd voor een stabiele temperatuurcontrole in de vergister. De reactor werd daarna volledig opnieuw bekleed met hout.
-
STAP 3: Pomphuis
De nieuwe pompen bieden flexibiliteit bij het voeden van verschillende soorten voedingsstromen, evenals bij het implementeren van nabewerkingstechnieken voor mest en digestaat.
-
STAP 4: Nieuwe gasstraat en WKK
Het geproduceerde biogas wordt via een vernieuwde gasleiding naar de warmtekrachtkoppeling getransporteerd. De motor verbrandt dit biogas om elektriciteit en warmte te genereren.
-
STAP 5: Testen voor de opstart
Eind juni was de renovatie in principe voltooid, maar voorafgaand aan de eigenlijke opstart werden nog enkele tests uitgevoerd, zoals druktesten om de leidingen en kleppen te controleren.
-
STAP 6: Heropstart
Op 25 juli was het eindelijk zover, en hebben we de vergister succesvol opnieuw opgestart.
Geef maar (bio)gas!
Eind juli was het moment eindelijk daar: de vergister werd succesvol heropgestart. De nieuwe installatie maakt flexibele implementatie van voor- en nageschakelde technieken en testen met diverse voedingsstromen mogelijk. Inagro greep deze gelegenheid meteen aan om een test uit te voeren in het kader van het project ChicoryRePowered. Voor drie maanden lang voerde men alleen witloofwortels en -bladeren aan de vergister. Dit om de hoge energiekosten op witloofbedrijven te verminderen en tegelijk te kijken hoe reststromen beter benut kunnen worden.