Efficiënt energiebeheer met slimme sturing en opslag
Productie van hernieuwbare energie bij landbouwers wordt steeds belangrijker, zowel voor verduurzaming als voor het onder controle houden van de kosten. In het PDPO-project rond hernieuwbare energie analyseert Inagro het totale energieverbruik en het gebruik van verschillende toestellen op het landbouwbedrijf in detail. Het doel is om te graven in verbruikspatronen, consumptie van individuele grote verbruikers, batterijen, thermische opslag en slim vraagbeheer. Hiermee wordt nagegaan hoe hernieuwbare energie samen met één of meerdere opslagtechnieken optimaal ingezet kan worden op landbouwbedrijven.
Welk contract past bij mij?
De prijsbepaling en wetgeving met betrekking tot elektriciteit hebben een flinke transformatie ondergaan de afgelopen jaren. Waar er vroeger vooral vaste contracten werden afgesloten op een termijn van 3 of 5 jaar, zien we nu prijsfluctuaties op kwartierbasis.
Vroeger waren vaste contracten de norm, met een vastgestelde kWh-prijs voor elektriciteit gedurende meerdere jaren. Gecombineerd met een analoge meter was het relatief eenvoudig om kosten en terugverdientermijnen te voorspellen. Hoewel sommige leveranciers nog steeds vaste contracten aanbieden, zijn deze niet meer zo aantrekkelijk door de variabele en onvoorspelbare elektriciteitsprijzen. Wanneer je dus opteert voor een vast contract betaal je automatisch een heel grote veiligheidsmarge mee.
Tegenwoordig is het meest voorkomende type contract variabel, waarbij de elektriciteitsprijs maandelijks wordt vastgesteld op basis van de reële energieprijs met een kleine(re) veiligheidsmarge.
Tot slot hebben we het dynamische contract, waarbij de werkelijke marktprijs van elektriciteit wordt betaald zonder of met minimale marge. Deze prijs schommelt sterk gedurende de dag op kwartierbasis. Tijdens de ochtend- en avondpiek is energie dus vaak heel duur en tijdens de dag of ’s nachts vaak heel goedkoop. Een dergelijk contract kan heel interessant zijn voor bedrijven die hun verbruik gedurende de dag kunnen sturen of gebruikmaken van opslagsystemen. Voor een melkveehouder die klassiek melkt en nog geen gebruikmaakt van energieopslag is dit type contract niet aanbevolen. Hun verbruikspieken vallen namelijk net samen met de duurste elektriciteitsprijzen.
Kies voor digitalisering
Het energielandschap heeft eveneens een ingrijpende technologische transformatie ondergaan. De vertrouwde analoge elektriciteitsmeter maakt langzaam plaats voor zijn digitale opvolger. Analoge meters konden terugdraaien zonder onderscheid te maken tussen afname en injectie in het net. Iedere kWh overschot werd met andere woorden afgetrokken van het verbruik en dit aan dezelfde prijs als je afname. De digitale meter heeft aparte tellers geïntroduceerd voor afname en verbruik. Geïnjecteerde elektriciteit heeft nu een lagere waarde dan afgenomen elektriciteit. Het loont dus steeds meer om zelfopgewekte energie direct te benutten.
Door een gedetailleerde inventarisatie te maken van de belangrijkste energieverbruikers, krijgen we een helder overzicht van de mogelijkheden. We voeren analyses uit op het verbruik op verschillende tijdschalen: per uur, per dag, per week en per maand. Zo kunnen we beter inschatten wat de impact is van mogelijke maatregelen. Via de weergave op uurbasis kunnen we beoordelen welke processen we kunnen aansturen op basis van het tijdstip of de beschikbare energieoverschotten. Bovendien kunnen we hieruit afleiden welke thermische of elektrische opslag nodig is om het verbruik tijdens de piekuren te vermijden.
Meten is weten
Door de landbouwer toegang te geven tot een digitaal dashboard kan hij zelf diverse parameters raadplegen. Alles wordt weergegeven op tijdsbasis. Er is een grafiek met het totale verbruik, een grafiek met de opbrengst van zonnepanelen (indien aanwezig), het gebruik van de batterij, enzovoort. Daarnaast zijn er ook grafieken die de individuele verbruikers tonen.
Omdat de metingen in kilowatt (kW) worden uitgevoerd, kunnen we door de oppervlakte onder de curves te berekenen tot het totale verbruik komen in kilowattuur (kWh). Dit wordt weergegeven in een andere grafiek.
Als landbouwer ben ik onder de indruk van het advies dat we hebben gekregen op basis van de gedetailleerde analyse van onze stalverlichting. De grafiek toonde aan dat we aanzienlijk veel energie verbruikten met onze huidige stalverlichtingssystemen. Dankzij deze inzichten hebben we besloten over te stappen naar een efficiëntere vorm van verlichting, met behulp van moderne technologieën. Door deze wijziging kunnen we nu toe met slechts 500W aan verlichting, in plaats van de eerdere 2kW. Dit heeft niet alleen geleid tot aanzienlijke energiebesparingen, maar heeft ook een positieve impact op onze operationele kosten.