Slimme energiesturing en natuurlijke koelmiddelen voor de witloofsector
De witloofsector staat voor een grote uitdaging vanwege de structureel hoge energieprijzen. De energiekosten voor witlooftelers zijn aanzienlijk, met de teelt van één ton witloofwortelen die gemiddeld 200-300 kWh/jaar vereist. Zelfs na de piek in energieprijzen blijft de prijsdruk aanhouden voor witlooftelers. De energieprijzen zijn nog steeds gemiddeld twee keer zo hoog als voor de coronacrisis. Een cruciaal aspect van de energievraag, namelijk de bewaring van witloofwortels, is verantwoordelijk voor 50% van het totale energieverbruik. In het HuWiSlim-project wordt gezocht naar nieuwe manieren om de kosten te drukken en de rendabiliteit te verhogen, onder meer door natuurlijke koelmiddelen en slimme sturing van de installaties.
Energiezuinige koelinstallaties
Voor een duurzame toekomst van de witloofteelt is het belangrijk om stil te staan bij de energetische impact van koelinstallaties. Landbouwers investeerden de voorbije jaren fors in energiezuinige koelcellen en warmterecuperatie waardoor hun energiefactuur daalde. Nieuwe koelinstallaties moeten sinds 2020 enkel uitgerust worden met natuurlijke koelmiddelen zoals ammoniak, CO2 of propaan. Erik Deswert van HVA Koeling is rotsvast overtuigd van de voordelen die CO2 biedt. Het bedrijf zet al meer dan 10 jaar in op koelinstallaties die op CO2 werken: "We kozen bewust voor CO2-installaties met directe expansie omdat ze technisch uitstekend presteren. Zelfs toen de wetgever ons nog niet verplichtte, installeerden we ze omdat we uitstekende ervaringen hebben met CO2." Die strategische keuze wapent het bedrijf voor de toekomst.
Groene stroomkansen
Naast besparingen zetten witlooftelers ook sterk in op eigen groene stroom uit zonnepanelen. De opkomst van groene stroom biedt nieuwe mogelijkheden, maar brengt ook uitdagingen voor witlooftelers met grote koelinstallaties. Het groeiende aandeel groene energie in de energiemix dwingt hen tot het aangaan van dynamische energiecontracten, waarbij prijzen gedurende de dag sterk kunnen schommelen. Het optimaliseren van energieverbruik wordt essentieel voor kostenefficiënte witloofteelt. Dit door vermindering van het verbruik tijdens dure piekuren en verschuiving naar goedkopere uren.
“Ook op deze trend spelen we met HVA koeling in.” Laat Erik Deswert van HVA koeling ons weten.
We voorzien in onze klimaatsturing modules om koelinstallaties harder of minder hard te laten koelen, afhankelijk van de beschikbaarheid van groene stroom op het bedrijf of energieprijzen. We geven telers zo meer controle over hun koelinstallaties en laten hen toe om op de markt in te spelen.
Actieve energiesturing
In het kader van het HuWiSlim-project worden technische aspecten van energiesturing onderzocht. De resultaten wijzen op aanzienlijke kostenbesparingen met richtcijfers tussen 10-30% energiebesparing in de koeling. Witlooftelers tonen interesse in actieve energiesturing op het bedrijf. Hoewel technische mogelijkheden voor energievraagsturing bestaan, blijft de impact op de uiteindelijke witloofkwaliteit een belangrijk aandachtspunt.
Het is duidelijk dat er technologische veranderingen voor de deur staan. Natuurlijke koelmiddelen en slimme sturing van installaties zullen de witloofsector verder op weg helpen naar een duurzame toekomst.