Wat je moet weten voor je denkt aan een windturbine
Windenergie blijkt een aantrekkelijke technologie voor veel land- en tuinbouwbedrijven. Echter, er bestaat weinig centrale en objectieve informatie over kleine en middelgrote windturbines tot 300 kW vermogen en met een ashoogte vanaf 10 meter. Voordat je overweegt een turbine op je bedrijf te plaatsen, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over windenergie. Laurens Vandelannoote van Boerenbond biedt duidelijkheid voor diegenen die door het bos de bomen niet meer zien. Met nieuwe spelers op de markt en een verdubbelde VLIF-subsidie sinds 2023, zijn er vandaag de dag tal van mogelijkheden beschikbaar.
De windmarkt in Vlaanderen
Boerenbond startte een grondig marktonderzoek om de windmarkt gedetailleerd in kaart te brengen. Dit begon met het identificeren van 16 partijen die momenteel windturbines aanbieden geschikt voor landbouwbedrijven. Voor elk van deze aanbieders werden referentieprojecten verzameld en bezocht, met het doel om praktijkervaringen en opbrengstgegevens te vergelijken met de theoretische beloften. De praktijkresultaten van de meeste turbines lagen tussen 80% en 105% van de theoretische opbrengst. In enkele gevallen werd slechts 40% van de beloofde opbrengst behaald.
De verschillen in opbrengsten tussen de offerte en de geïnstalleerde turbine blijken divers te zijn. Sommige jaren hebben simpelweg minder wind, vergelijkbaar met regenval. Daarnaast kunnen lagere prestaties ook te wijten zijn aan een overschatting in de offerte, onbetrouwbare windkaarten of een falende turbine. Dit maakt het moeilijk om definitieve conclusies te trekken over turbines die nog geen twee jaar operationeel zijn. Toevallig waren zowel 2021 als 2022 ook zwakke windjaren. Om toch een idee te krijgen van de prestaties van elke turbine, werd gekeken naar gemiddelden.
Goede en slechte praktijkcases
Boerenbond heeft niet alleen de opbrengsten van turbines op papier en in de praktijk vergeleken, maar heeft ook de ervaringen van de uitbaters gepeild. De meningen hierover waren verdeeld.
- Enkele landbouwers gaven aan spijt te hebben van hun investering, waarbij de teleurstelling niet altijd te wijten was aan de opbrengst van de turbine zelf. Soms was er onvoldoende moeite gedaan om, bij tegenvallende prestaties, aanpassingen aan de installatie door te voeren of financiële compensatie te bieden aan de landbouwer.
- Gelukkig betrof dit slechts een minderheid van de gevallen, en de meeste uitbaters waren juist tevreden. Zij rapporteerden opbrengsten die in lijn waren met hun verwachtingen en werkten samen met aanbieders die transparant waren over productiegegevens.
Degelijke turbines zijn dus effectief voorhanden op de windmarkt vandaag. Maar het vinden van een goede turbine is nog maar het begin – er moeten uiteraard ook voldoende financiële middelen beschikbaar zijn om die turbine daadwerkelijk te installeren. Het advies hierbij is dan ook om zorgvuldig te overwegen met welke partner je in zee gaat. Het vergunningstraject voor een windturbine neemt tijd in beslag, en financiële problemen bij een aanbieder kunnen snel tot een faillissement leiden.
Voordelen van een windturbine
Investeren in hernieuwbare energie komt steeds voort uit een combinatie van 3 beweegredenen: betaalbaarheid, zekerheid en duurzaamheid. Dankzij hogere energieprijzen en verdubbelde VLIF-subsidies is de betaalbaarheid er alvast op vooruit gegaan. En met ondertussen zestien spelers op de markt, zorgt onderlinge concurrentie ervoor dat prijzen scherper worden.
Laurens Vandelannoote
Boerenbond
Als je overweegt te investeren, mag je ook de vele voordelen van windenergie niet uit het oog verliezen. Zelf groene stroom opwekken biedt een hoop zekerheid. Je hebt de garantie van beschikbare stroom, wat handig is in geval van afschakelplannen of pannes. Vooral als je je windturbine combineert met zonnepanelen of een batterij, krijg je een mooie combinatie. Terwijl zonnepanelen in de zomer veel produceren, leveren windturbines in de winter energie. Een batterij slaat overtollige energie op.
En ook financieel ben je zekerder. Met een windturbine fixeer je een deel van je stroomkosten voor de komende 20 jaar, aan een levenscycluskost tussen de 100 en 180 euro per megawattuur (MWh). Maak dus voor jezelf eens de berekening: kun je de komende jaren je hoofdactiviteiten comfortabel blijven uitvoeren, rekening houdend met de kosten van energie op jouw bedrijf?